Question details

FIN 571 Final Exam (For Study) 56 Questions with ANSWERS
$ 15.00


Chapter 1 The Goals and Functions of Financial Management


Multiple Choice Questions

1. What is the primary goal of financial management?
A) Increased earnings
B) Maximizing cash flow
C) Maximizing shareholder wealth
D) Minimizing risk of the firm

Answer: C Difficulty: Easy Type: Memorization


2. The partnership form of organization
A) avoids the double taxation of earnings and dividends found in the corporate form of organization.
B) usually provides limited liability to the partners.
C) has unlimited life.
D) simplifies decision making.

Answer: A Difficulty: Easy Type: Memorization


3. Increased productivity due to technology has
A) increased corporations' reliance on debt for capital expansion needs.
B) created larger asset values on the firm's historical balance sheet.
C) made it cheaper (in terms of interest costs) for firms to borrow money.
D) helped to keep corporate costs in check.

Answer: D Difficulty: Medium Type: Conceptual



4. Insider trading occurs when
A) someone has information not available to the public which they use to profit from trading in stocks.
B) corporate officers buy stock in their company.
C) lawyers, investment bankers, and others buy common stock in companies represented by their firms.
D) any stock transactions occur in violation of the Federal Trade Commissions restrictions on monopolies.

Answer: A Difficulty: Medium Type: Memorization




Chapter 2 Review of Accounting



5. When a firm's earnings are falling more rapidly than its stock price, its P/E ratio will:
A) remain the same
B) go up
C) go down
D) could go either up or down

Answer: B Difficulty: Medium Type: Conceptual

6. The net worth of a firm
A) is usually the same as the firm's market value.
B) is based on current asset costs.
C) is based on current liabilities.
D) none of the above.

Answer: D Difficulty: Medium Type: Application


7. A statement of cash flows allows a financial analyst to determine
A) whether a cash dividend is affordable.
B) how increases in asset accounts have been financed.
C) whether long-term assets are being financed with long-term or short-term financing.
D) all of the above

Answer: D Difficulty: Medium Type: Conceptual


8. A firm has $200,000 in current assets, $400,000 in long-term assets, $80,000 in current liabilities, and $200,000 in long-term liabilities. What is its net working capital?
A) $120,000
B) $320,000
C) $520,000
D) none of the above

Answer: A Difficulty: Medium Type: App

Available solutions