Question details

The basic functions of the management process include all of the following EXCEPT
$ 15.00

Page:of 25

 

 

                                             Automatic Zoom                                             Actual Size                                             Page Fit                                             Page Width                                                                                          50%                                             75%                                             100%                                             125%                                             150%                                             200%                                             300%                                             400%                                         

 

 

HRM 601 - Module - 1

Introduction to Human Resource Management

Study Questions and Answers

1) The basic functions of the management process include all of the following EXCEPT

________.

A) planning

B) organizing

C) outsourcing

D) leading

Answer: C

Explanation: C) The five basic functions of the management process include planning,

organizing, staffing, leading, and controlling. Outsourcing jobs may be an aspect of human

resources, but it is not one of the primary management functions.

2) Which of the following is the person responsible for accomplishing an organization's goals

by planning, organizing, staffing, leading, and controlling personnel?

A) manager

B) entrepreneur

C) generalist

D) marketer

Answer: A

Explanation: A) The manager is the person responsible for accomplishing an organization's

goals by planning, organizing, staffing, leading, and controlling the efforts of the

organization's people. An entrepreneur may manage people or may hire a manager to do so

instead, but entrepreneurs are defined as individuals who start their own businesses.

3) Which of the following includes five basic functions—planning, organizing, staffing,

leading, and controlling?

A) job analysis

B) strategic management

C) management process

D) adaptability screening

Answer: C

Explanation: C) The management process includes five basic functions—planning,

organizing, staffing, leading, and controlling. Strategic management refers to the process of

identifying and executing the organization's mission by matching its capabilities with the

demands of its environment.

4) Which function of the management process requires a manager to establish goals and

standards and to develop rules and procedures?

A) planning

B) organizing

C) staffing

D) leading

Answer: A

Explanation: A) Planning, organizing, staffing, leading, and controlling are the five main

functions of management. The planning function involves establishing goals and standards,

developing rules and procedures, and forecasting.

 

 

 

5) Celeste spends most of her time at work establishing goals for her staff of fifty employees

and developing procedures for various tasks. In which function of the management process

does Celeste spend most of her time?

A) leading

B) controlling

C) organizing

D) planning

Answer: D

Explanation: D) The planning function of the management process requires managers to

establish goals and standards, develop rules and procedures, and develop plans and forecast.

Leading involves motivating staff, while controlling requires a manager to set standards, such

as sales quotas. Assigning tasks to employees is an aspect of the organizing function.

6) Jolene, a manager, delegates the authority for a project to Lee, her subordinate. Jolene is

most likely involved in which function of the management process?

A) staffing

B) organizing

C) motivating

D) leading

Answer: B

Explanation: B) The organizing function of the management process includes delegating

authority to subordinates and establishing channels of communication. The organizing

function also includes establishing departments and coordinating the work of subordinates.

7) When managers use metrics to assess performance and then develop strategies for

corrective action, they are performing the ________ function of the management process.

A) planning

B) leading

C) controlling

D) organizing

Answer: C

Explanation: C) The controlling function of the management process requires managers to

set standards such as sales quotas, quality, standards, or production levels. Managers then

compare actual performance with the standards, which often involves the use of metrics.

Corrective action is then taken when necessary.

8) Which function of the management process includes selecting employees, setting

performance standards, and compensating employees?

A) organizing

B) planning

C) motivating

D) staffing

Answer: D

Explanation: D) The staffing function of the management process determines what type of

people you should hire, recruiting prospective employees, selecting employees, training and

developing employees, setting performance standards, evaluating performance, counseling

employees, compensating employees.

 

Available solutions